Niet thuis

Op voorraad
SKU
9789000356126
€ 14,99

Dat Jacques Vriens verhalen kan vertellen weet iedere leerkracht. Zijn boek Achtste groepers huilen niet wordt graag voorgelezen in de klas. Niet thuis is het soort boek waarin een gevestigde schrijver laat zien waarom zijn boeken door zoveel kinderen met plezier gelezen worden.

Het boek heeft 125 bladzijden verdeeld over 18 comfortabele hoofdstukken, plus een hoofdstuk “Hoe het verder met ons ging”. Jacques Vriens schrijft in een nawoord waarom hij dit boek heeft geschreven.
Het boek leest als een trein. Korte, rake zinnen wisselen af met iets langere, beschrijvende zinnen. In goedlopende, eenvoudige taal levert hoofdpersoon Hannah commentaar op de dingen die er om haar heen gebeuren. Dat past goed bij een achtstegroeper zoals Hannah.
Tussen de regels wordt er genoeg uitgelegd om kinderen met minder leeservaring in het verhaal te houden. De dialogen, ruzies en vechtpartijen zijn heel herkenbaar voor kinderen van 9 tot 12 jaar, de doelgroep van dit boek. Iedereen maakt dat wel eens mee. Daardoor sluit je deze kinderen, die toch de warmte van een gezin moeten missen, gelijk in je hart. De tekst is luchtig. Er wordt geplaagd en grappig gedaan, ze raken verliefd en vieren feest.

Maar ondertussen speelt er een behoorlijk drama voor deze kinderen en voelen zij zich door volwassenen in de steek gelaten. De oplossing die de kinderen bedenken komt geloofwaardig over. Het schept de gelegenheid zich te ontwikkelen in allerlei kleine uitdagingen die ze het hoofd moeten bieden. Dit maakt van hen een nog hechtere groep. Zoals Hannah het in het laatste hoofdstuk verwoord: “Door ons avontuur waren we allemaal veranderd.”

Jacques Vriens toont in dit boek dat hij kinderen begrijpt, hun leefwereld kent, onvoorwaardelijk voor ze kiest en weet hoe hij dit in een spannend verhaal moet verpakken.

De titel vind ik geweldig: Niet thuis. Kort, krachtig, fantasie prikkelend, dubbele betekenis en tijdloos.

Over Auteurs (Vriens, Jacques)